Domowy chleb tostowy

4.5 (169 ocen)

Rewelacyjny i zdrowy! domowy chleb tostowy!! pyszny z opiekacza, tostera czy grilla, polecam serdecznie :)

Składniki:


  • 450 g mąki pszennej typ 650
    280 g wody
    10 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka melasy
    1 czubata łyżka masła
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Tosty

Domowy chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier i melasę i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki z solą, dodać rozpuszczone masło. Mieszać na drugiej prędkości 2-3 minuty, następnie na trzeciej prędkości zagniatać jeszcze 3 minuty. Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 2godziny (postawiłam przy kaloryferze). Następnie ciasto odgazować, uformować podłużny bochenek i przełożyć do keksówki (o długości 30cm), wygładzić mokrą dłonią, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia aż po brzegi formy (przy grzejniku trwało to 30 minut). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki. Pierwszego dnia chleb jest przepyszny na świeżo, w kolejne idealny do użycia na tosty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować