Ziołowa wątróbka w piwie

4.5 (154 ocen)

Po przygotowaniu potrawa zyskuje formę gulaszu. Wątróbka w pysznym piwno - mlecznym sosie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Danie nie tylko obiadowe, równie dobre na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 600 g wątróbki wieprzowej
    mąka pszenna do obtoczenia wątróbki

    Sos:
    2 małe białe cebule
    1/2 szklanki piwa jasnego
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    po 1/3 łyżeczki suszonych ziół: tymianku, rozmarynu, cząbru
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Ziołowa wątróbka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowa wątróbka w piwie 1. W garnku (najlepiej szerokim) rozgrzać olej, dodać pokrojone w piórka cebule i zioła. Podgrzewać, aż cebula będzie szklista.
  • Ziołowa wątróbka w piwie 2. Wątróbkę umyć, wysuszyć i oczyścić. Pokroić na niezbyt duże kawałki i obtoczyć w mące. Dołożyć do garnka. Kawałki obsmażyć kilka min, mieszając.
  • Ziołowa wątróbka w piwie 3. Całość zalać piwem i mlekiem. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Ziołowa wątróbka w piwie 4. Wsypać paprykę w proszku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Dusić 10 - 15 min, często mieszając. Gotową potrawę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować