Pierś kurczaka w piwie

4.47 (150 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięso jest delikatne, a sos lekko kwaskowaty. Danie dla tych co mają mało czasu i mało produktów :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - piwo jasne: 330 mililitrów
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - duża cebula: 1 sztuka
    - śmietana do sosów: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Pierś kurczaka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić na kawałki (długie ale nie przesadnie grube), cebulę pokroić w piórka. Pierś posypać solą i pieprzem. Na oleju na głębokiej patelni lub w rondelku zeszklić cebulę, dodać kawałki kurczaka i na sporym ogniu prze ok 2-3 min ciągle mieszając smażyć kurczaka. Dodać piwo i dusić ok 10 minut. Pod koniec duszenia wsypać natkę (świeżą bądź suszoną), można doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wymieszać. Jeśli chcemy by sos był gęściejszy możemy dosypać odrobinę mąki (ja użyłam mąki kukurydzianej). Na zdjęciu z dodatkiem brązowego ryżu i surówki z białe kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Piwo Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować