Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wątróbka drobiowa znakomicie nadaje się na grilla, zamarynowana w piwie oprószona ziołami a na koniec zamknięta w soczystych plasterkach boczku,to prawdziwa uczta na powietrzu!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 12 plastrów boczku gotowanego
    12 wątróbek drobiowych
    1 szklanka piwa jasnego
    3 łyżki musztardy ostrej
    sól do smaku
    1 łyżka majeranku

    Jarzynka:
    1 młoda cukinia
    4-5 małych jędrnych pomidorów
    czubrica zielona smaku
    sól do smaku
    sałata masłowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Piwa

Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w marynacie 1. Wątróbki dokładnie oczyścić z błonek,opłukać pod bieżącą wodą,osączyć na sicie,włożyć do miski zalać piwem przykryć i zostawić na 4-5 godzin w lodówce
  • w boczku 2. Po tym czasie osączyć z piwa,osolić do smaku wsypać łyżkę majeranku wymieszać.Układać po jednej na plasterku boczku zawinąć w roladki,spiąć ciasno wykałaczką pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadzić musztardę na boczku. Cukinię i pomidory umyć cukinię pokroić w centymetrowe plastry posypać czubricą zieloną z każdej strony,a pomidory lekko naciąć na krzyż.
  • na ruszcie 3. Na rozgrzanym ruszcie grilla układać zrolowane wątróbki grillować aż wątróbka będzie upieczona w środku a boczek chrupiący,obok położyć na ruszcie cukinię a za kilka minut pomidora .Podawać na sałacie.

Porady

Idealnie smakuje ze szklanką zimnego piwa..;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować