Ziemniaki z cebulą i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    200 g kiełbasy polskiej surowej
    2 cebule
    100 g słoniny
    1 łyżka smalcu
    1/2 łyżeczki soli czosnkowej
    1 łyżeczka lubczyku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaki z cebulą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z cebulą i kiełbasą 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka.
    Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy.
    Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową.
    Smażymy aż ziemniaki staną się złote, pod koniec dodajemy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: bataty - 16 przepisów na słodkie ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować