Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą

4.48 (161 ocen)

  • 20 min

trochę włoskiego posmaku w kuchni, kolejny banalnie prosty przepis na makaron

  • 20 min

Składniki:

  • na porcję:
    - duża garść makaronu
    - 120 g sera ricotta,
    - 200 g świeżego szpinaku,
    - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
    - 1 mała cebula,
    - 1 łyżka oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente
  • 2. W między czasie aa rozgrzanej patelni z oliwą dusimy cebulkę pokrojoną w piórka, kiedy będzie mięciutka dodajemy czosnek, mieszamy.
  • 3. Dorzucamy rozmrożony szpinak i czekamy jak się udusi i nadmiar wody wyparuje.
  • 4. Patelnię zdejmujemy z ognia i zawartość łączymy z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
  • 5. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i nakładamy na talerze. Ja dodatkowo posypałam płatkami parmezanu

Porady

Zamiast szpinaku mrożonego, zachęcam do użycia świeżego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować