ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przygotowałam dla rodziny przepyszną tartę, która nie tylko zaskoczyła wszystkich swoim smakiem, ale i wyglądem!

Chrupiące, kruche ciasto w połączeniu z kremowym twarożkiem, świeżymi szparagami, ziołami i najlepszym łososiem jaki dotychczas jadłam tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Spróbujcie i Wy!

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    KRUCHE CIASTO:

    * mąka pszenna – 500 g

    * masło – 200 g

    * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki

    * żółtko – 2 szt

    * sól – 1 łyżka

    * woda – 100 ml

    NADZIENIE:

    * łosoś wędzony na zimno – 2 op po 4 plastry ( 8 plastrów )

    * twarożek śmietankowy bez dodatków – 400 g

    * szparagi zielone – 250 g

    * groszek

    * żelatyna spożywcza – 2 czubate łyżeczki

    * świeże zioła – koper, szczypiorek

    * liście szpinaku

    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Zielona tarta z łososiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

    Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

    Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180C ( na złoto )

    FARSZ:

    Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy ( ale absolutnie nie gotujemy! ), hartujemy z twarożkiem, a następnie wlewamy całość – ucieramy na kremową, gładką masę.

    Dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek.

    Jeśli chcemy możemy dodać jeszcze drobno posiekaną cebulkę!

    Masę wykładamy na podpieczony, schłodzony spód, wygładzamy.

    Oczyszczone szparagi ( nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki! ) gotujemy dosłownie 2-3 minuty we wrzątku, a następnie szybko przekładamy do lodowatej wody – zachowają swój zielony kolor.

    Suszymy na papierowym ręczniku, układamy na masie serowej.

    Dodajemy świeżego łososia, groszek oraz zioła – to jaki obraz wyczarujemy zależy już tylko i wyłącznie od nas samych!

    Nie bójmy się puścić wodze fantazji!

    Polecam!

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Sery Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować