ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

  • wyświetlono: 164 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przygotowałam dla rodziny przepyszną tartę, która nie tylko zaskoczyła wszystkich swoim smakiem, ale i wyglądem! Chrupiące, kruche ciasto w połączeniu z kremowym twarożkiem, świeżymi szparagami, ziołami i najlepszym łososiem jaki dotychczas jadłam tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie i Wy!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 10 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 500 g

* masło – 200 g

* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki

* żółtko – 2 szt

* sól – 1 łyżka

* woda – 100 ml

NADZIENIE:

* łosoś wędzony na zimno – 2 op po 4 plastry ( 8 plastrów )

* twarożek śmietankowy bez dodatków – 400 g

* szparagi zielone – 250 g

* groszek

* żelatyna spożywcza – 2 czubate łyżeczki

* świeże zioła – koper, szczypiorek

* liście szpinaku

* sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

    Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

    Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180C ( na złoto )

    FARSZ:

    Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy ( ale absolutnie nie gotujemy! ), hartujemy z twarożkiem, a następnie wlewamy całość – ucieramy na kremową, gładką masę.

    Dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek.

    Jeśli chcemy możemy dodać jeszcze drobno posiekaną cebulkę!

    Masę wykładamy na podpieczony, schłodzony spód, wygładzamy.

    Oczyszczone szparagi ( nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki! ) gotujemy dosłownie 2-3 minuty we wrzątku, a następnie szybko przekładamy do lodowatej wody – zachowają swój zielony kolor.

    Suszymy na papierowym ręczniku, układamy na masie serowej.

    Dodajemy świeżego łososia, groszek oraz zioła – to jaki obraz wyczarujemy zależy już tylko i wyłącznie od nas samych!

    Nie bójmy się puścić wodze fantazji!

    Polecam!

    Zajadamy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaserłosoślatowędzony łosośSzparagitwarożekwiosnatarta z warzywamiwytrawna tarta

Komentarze

Podobne przepisy

tarta z łososiem i szpinakiem

Dodane przez: Bolkaa

TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Pyszna i zdrowa tarta, można ją...

Tarta z zielonymi szparagami

Dodane przez: Reniutka

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami, to...

image-265789n

Dodane przez: Magster

TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Smaczna tarta w wersji rybnej.

Tarta z łososiem i brokułami

Dodane przez: Ania_L

Tarta z łososiem i brokułami

Początkowo planowałam zrobić ją...

tarta ze szpinakiem i łososiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta z łososiem i szpinakiem

Obiecałam Wam kolejne tarty i słowa...

tarta z łososiem i ricottą

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta z łososiem i ricottą

Delikatna tarta na codzień i od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE