W sezonie na szparagi bardzo często przygotowuję tartę. Tym razem szparagi otulone boczkiem zatopiłam w masie śmietanowo-jajecznej z dodatkiem sera pleśniowego. Wyszło smaczne i ciekawe danie. Polecam!
Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko połączyć i chłodzić godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną masłem, kwadratową formę o śr.24/24 cm wraz z bokami Ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć papierem do pieczenia wyłożonym grochem. Piec 15 minut, po czym usunąć papier z grochem.
2.Szparagi umyć, oczyścić. Ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo (ok.12 minut). Osączyć, owinąć plastrami boczku (na jeden szparag przypadają dwa plastry). Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone papryki, sól i pieprz. Pomidorki umyć, ser pokroić w niewielką kostkę.
3.Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, wyłożyć szparagi z boczkiem, pomidorki koktajlowe i kawałki sera. Tartę zapiekać ok.30-35 minut w 180 st, do momentu, kiedy masa się zetnie, a boki zrumienią. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Komentarze