Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty a spód nakłuć widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na lekko rumiany kolor. Ok 15 min.
2.Jajka wymieszać ze śmietana, dodać szczyptę soli i gałkę muszkatołową, pieprz a na końcu starty ser. Wymieszać.
W szparagach odciąć twarde końce, opłukać i gotować ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć, przekroić na ćwiartki (jak są mocno małe to na pół) Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi, łososia i pomidorki. Całość zalać sosem beszamelowym, tartę ze szparagami wstawić do piekarnika i jeszcze piec ok 15-20 min, az sos na wierzchu się zetnie.
Komentarze