Ziarniste ciastka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wiele osób ma problem z nietolerancją glutenu, albo nie je mąki, a ja po prostu lubię ziarna, które dodaję do wszystkiego. Tym razem wykorzystałam moją mieszankę, do zrobieniach zdrowych ciasteczek, bogatych w cynk, który świetnie działa na skórę i włosy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mieszanki ziaren ( użyłam: dyni, słonecznika, siemienia lnianego,sezamu, amarantusa);
    4 łyżki płatków z gniecionego ziarna (jęczmienne)
    ok. 100 ml syropu z agawy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Słodycze Przekąski

Ziarniste ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni uprażyć ziarna z odrobiną soli, następnie uprażyć płatki.
  • 2. Na tej samej patelni podgrzać syrop - dodać uprażone ziarna i płatki , wymieszać wszystko, tak aby wszystkie ziarna były oblepione.
  • 3. Blachę wyłożyć pergaminem, ja pomogłam sobie metalową obręczą (jakiś gadżet siostry), żeby każde ciastko miało tę samą wielkość, potem suszymy w piekarniku w 50'C przez około godzinę ( brzegi zawsze mają najwięcej karmelu, po którym widać że już są gotowe).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować