Ziarniste chlebki z puszki

0 (0 ocen)

Chlebki są rewelacyjne. Smakują pysznie, a każda kromeczka przyciąga swoim okrągłym kształtem!

Składniki:

  • Trzy puszki
    Składniki na 3 chlebki:
    • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750,
    • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej,
    • ½ szklanki słonecznika,
    • 1/3 szklanki pestek z dyni,
    • 1/3 szklanki sezamu,
    • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
    • ok 40 gram świeżych drożdży,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka prawdziwego miodu,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • ok 1,5 szklanki wody,
    Dodatkowo:
    • masło do wysmarowania puszek,
    • siemię lniane, sezam i słonecznik do obsypania wewnętrznych brzegów puszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Ziarniste chlebki z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki chlebów 1. Z jednej szklanki wody, drożdży , miodu i 2 łyżek mąki pszennej przygotowujemy rozczyn. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie do miski odmierzamy mąkę orkiszową, chlebową, sól, siemię lniane, sezam, słonecznik i pestki z dyni.
    Do przygotowanych składników wlewamy olej oraz gotowy rozczyn. Mieszamy składniki dodając stopniowo pozostałą wodę.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • przygotowane puszki 3. Między czasie przygotowujemy puszki. Ich wnętrze dokładnie smarujemy masłem. Na talerzu mieszamy ziarna a następnie wsypujemy je do puszek i okręcamy, by oblepiły one dno i ścianki.
  • nakładanie ciasta do puszek 4. Gotowe ciasto chlebowe odpowietrzamy i dzielimy na 3 części. Tak przygotowane umieszczamy w puszkach. Ciasto powinno sięgać do ok ok 3/5 wysokości puszki.
    Tak przygotowane chlebki odstawiamy do podrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy 60 minut w 180°C.
    Gotowe wyjmujemy z formy i studzimy.

Porady

Do pieczenia użyłam puszek po ananasie. Wcześniej należy je zahartować smarując ich wnętrze delikatnie olejem i „piec” po 10-15 minut. Po czym pozostawić do ostygnięcia. Czynność powtórzyć 2-3 razy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować