Ziarniste chlebki z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jednej szklanki wody, drożdży , miodu i 2 łyżek mąki pszennej przygotowujemy rozczyn. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski odmierzamy mąkę orkiszową, chlebową, sól, siemię lniane, sezam, słonecznik i pestki z dyni.
Do przygotowanych składników wlewamy olej oraz gotowy rozczyn. Mieszamy składniki dodając stopniowo pozostałą wodę.
2.Ciasto wyrabiamy około 15 minut, po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
3.Między czasie przygotowujemy puszki. Ich wnętrze dokładnie smarujemy masłem. Na talerzu mieszamy ziarna a następnie wsypujemy je do puszek i okręcamy, by oblepiły one dno i ścianki.
4.Gotowe ciasto chlebowe odpowietrzamy i dzielimy na 3 części. Tak przygotowane umieszczamy w puszkach. Ciasto powinno sięgać do ok ok 3/5 wysokości puszki.
Tak przygotowane chlebki odstawiamy do podrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy 60 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy z formy i studzimy.
Porady
Do pieczenia użyłam puszek po ananasie. Wcześniej należy je zahartować smarując ich wnętrze delikatnie olejem i „piec” po 10-15 minut. Po czym pozostawić do ostygnięcia. Czynność powtórzyć 2-3 razy!
Komentarze