Ziarniste florentynki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe ciasteczka , do tego bardzo chrupiące i wciągające

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
    25 g pestek słonecznika
    25 g pestek dyni
    40 g płatków migdałowych
    40 g cukru pudru
    1 białko
    skórka otarta z cytryny lub połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ziarniste florentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane, słonecznik oraz pestki dyni prażymy na suchej patelni na lekko złoty kolor. Studzimy. Do mieszanki dodajemy płatki migdałowe oraz białko roztrzepane widelcem z cukrem pudrem i otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Mieszamy. Nakładamy po łyżce masy pestkowej na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy okrągłe placuszki.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zezłocą.
    Trzeba obserwować ciastka, aby nie trzymać ich w piekarniku za długo, bo będą gorzkie.
    Po upieczeniu studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować