Domowe batoniki musli

4.5 (189 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa słodycz, idealna na drugie śniadanie lub przekąskę

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g mieszanki orzechów ( np włoskie, laskowe, migdały itp)
    25 g rodzynek
    25 g żurawiny ( lub moreli, śliwek)
    250 g płatków owsianych
    50 g siemienia lnianego
    60 g ziaren słonecznika
    40 g sezamu
    10-15 g wiórków kokosowych
    3 łyżki kakao ( gorzkie)
    3 łyżki oleju ( może być rzepakowy lub roztopiony kokosowy)
    2 jajka
    3-4 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy/klonowego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Batony Przekąski

Domowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni prażyć płatki, orzechy ( posiekane z grubsza), pestki słonecznika oraz sezam - każde osobno po około 2 minuty. Suszone owoce z grubsza posiekać.
  • 2. Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz miód do smaku. Całość wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do mieszanki. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Keksówkę lub małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać wierzch i mocno dociskać. Piec w temp 180 stopni ok 20-25 minut. Następnie wystudzić i pokroić na prostokątne batoniki. Można oprószyć kakao. Smacznego :)

Porady

Batoniki można mrozić,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Miód Musli Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować