Zdrowa słodycz, idealna na drugie śniadanie lub przekąskę
35 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g mieszanki orzechów ( np włoskie, laskowe, migdały itp)
25 g rodzynek
25 g żurawiny ( lub moreli, śliwek)
250 g płatków owsianych
50 g siemienia lnianego
60 g ziaren słonecznika
40 g sezamu
10-15 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao ( gorzkie)
3 łyżki oleju ( może być rzepakowy lub roztopiony kokosowy)
2 jajka
3-4 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy/klonowego
Domowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni prażyć płatki, orzechy ( posiekane z grubsza), pestki słonecznika oraz sezam - każde osobno po około 2 minuty. Suszone owoce z grubsza posiekać.
2.Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz miód do smaku. Całość wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do mieszanki. Dokładnie wymieszać.
3.Keksówkę lub małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać wierzch i mocno dociskać. Piec w temp 180 stopni ok 20-25 minut. Następnie wystudzić i pokroić na prostokątne batoniki. Można oprószyć kakao. Smacznego :)
Komentarze