WŁOSKIE PTYSIE SMAŻONE NA DZIEŃ OJCA (ZEPPOLE FRITTE di S.GIUSEPPE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

19-go marca we Włoszech imieniny obchodzi Giuseppe (Józef) i tym samym świętuje się Dzień Ojca. Tradycyjnie w każdym domu przygotowywane są te słodkości smażone na głębokim oleju, podawane z kremem budyniowym i ozdobione wisieńką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto ptysiowe (la pasta choux),na ok 10-12sztuk:
    250 ml wody
    100g masła
    200g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    szczypta soli

    olej do głębokiego smażenia
     

    krem budyniowy (la crema pasticcera):
    6 żółtek (lub 3 całe jajka)
    130g cukru
    50 g mąki
    0,5 l mleka
    szczypta soli
     
    dodatki (w zależności od tego jaki smak was interesuje):
    laska wanili (lub cukier waniliowy)
    skórka z cytryny
    liekier (smak wg uznania)
     
    do dekoracji:
    całe wiśnie w syropie lub alkoholu
    lub konfitura wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Krem Krem budyniowy

Włoskie ptysie smażone na dzień ojca (zeppole fritte di s.giuseppe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kmp5iw 1. Przygotować krem budyniowy.
    Do dość dużego garnka wlać mleko. Przekroić wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnąć wszystkie nasionka i dodać do podgrzewającego sie mleka (do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak). Doproawdzić mleko do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień.
    W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami (ja daje czasami całe jajka i wychodzi równie dobrze) do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami.
    Z wcześniej podgrzanego mleka wyciągnąć sórkę z wanili i wlewać je do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą w ten sposób, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 2. W międzyczasie przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do garnka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować. Zdjąć z ognia i natychmiast wsypać przesianą wcześniej mąkę, energicznie mieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Ponownie postawić garnek na gaz i ciągle mieszając gotować przez chwilkę. Masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Wystudzić.
    Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • image-1738aoa 3. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dość dużą końcówką gwiazdki.
    Na papierze do pieczenia wyciskać Zeppole (okręgi o średnicy ok. 8 cm) od zewnętrznej krawędzi do wewnątrz. Następnie papier przeciąć nożyczkami, tak żeby na każdym kwadraciku był jeden ptyś.
  • 4. Rozgrzać olej. Zeppole wkładać z papierkiem do oleju (po chwili ptyś się zsunie z papierka), papierek wyciągnąć z oleju, a Zeppole smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyławiać na półmisek wyścielony ręcznikiem papierowym.
  • 5. Zimne Zeppole przekrajać na pół (jeśli są niskie udekorowac kremem tylko z góry). Krem nałożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i przekładać ptysie, wyciskać trochę do rozkrojonego ptysia, a następnie przykryć pozostałą połówką i udekorować jeszcze z góry kremem. Na szczyt ułożyć wisieńkę lub łyżeczkę konfitury. Polecam!
    Buon Appetito!

Porady

Zeppole można również upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 25-30 min. Do momentu, aż będą miały złotawy kolor. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika (szczególnie przez pierwsze 15 min.)!!! Upieczone Zeppole wystudzić i nadziewać kremem.  

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować