Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ptysiowe wianuszki to bardzo dekoracyjna wersja ptysia. Wianuszki z kremem i truskawkami to pomysł na wiosenny deser. Wianuszki będą ozdobą stołu, wspaniale się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 200ml mleka,
    • 300ml wody,
    • 300g mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 250g masła,
    • 7 jajek,
    • KREM:
    • 800ml mleka,
    • 6 łyżek cukru,
    • 100g budyniu waniliowego (2,5 opakowania),
    • 300g masła,
    • 6 łyżek cukru pudru,
    • DODATKOWO:
    • 300g truskawek,
    • Cukier puder do oprószenia,

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Krem Krem budyniowy

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami 1. PTYSIE: Do rondelka wlewamy wodę, mleko i dodajemy masło oraz sól. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka.
  • Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami 2. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki.
  • Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okręgi. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 15-20 minut w 180 stopniach i 10-15 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.
  • Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami 4. KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy większą część mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Mleko zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami zimny budyń ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę przekładamy do szprycy. Wyciskamy krem na obręcz ptysia.
  • Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami 5. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Staramy wybrać się mniejsze truskawki. Plasterki truskawek układamy na zakładkę na kremie. Przykrywamy drugą połówką ptysia i odstawiamy gotowe ciastka do lodówki.
    Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
    Życzę smacznego

Porady

1) Krem możemy wzbogacić 1-2 łyżkami rozpuszczonej kawy lub cappuccino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować