KARNAWAŁOWE WŁOSKIE OPONKI (CIAMBELLE FRITTE)

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.

Te oponki dzięki dodatkowi ziemniaków do ciasta są bardziej puszyste. Pyszne, rozpływają się w ustach. Robię je co roku w okresie karnawału. Polecam gorąco!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 700 g mąki
    300 g ugotowanych ziemniaków
    100 g masła,
    4 jajka,
    ok.200 ml letniego mleka
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    skórka z 1 cytryny
    1 szczypta soli

    do smażenia:
    1 litr oleju arachidowego lub słonecznikowego

    do dekoracji:
    drobny cukier
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Karnawałowe włoskie oponki (ciambelle fritte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce przygotować zaczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać 1 lyżkę cukru, pól szklanki letniego mleka i 1 lyżkę mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski z podrośniętym zaczynem dodać przesianą mąkę, wcześniej ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajka, roztopione masło, 2 lyżki cukru, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczypte soli.
    Wyrabiać (dolewając w razie potrzeby letniego mleka) do momentu uzyskania elastycznego miękkiego ciasta, które zacznie odrywać się od ręki.
    Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  • image-23ti87v 3. Wyrośnięte ciasto odrywać rękami po kawałeczku, na opruszonej mąką stolnicy formować wałeczek i sklejać jego końce. Ciasto jest dość miękkie (nie podsypujcie zbyt dużo mąką!), oponki nie muszą być idealne ;)...smakować będą równie dobrze.
    Tak przygotowane oponki układać w odstępach na opruszonej mąką stolnicy lub blacie i pozostawić przez kolejne 15 min. do podrośnięcia.
  • 4. Przygotować miskę z dość dużą ilością drobnego cukru (ok.1 szklanka).
    Rozgrzać olej.Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyławiać, poczekać, aż ociekną z tłuszczu i wkada do miski z cukrem. Obtaczać każdą oponkę dokładnie w cukrze i układać na pólmisku.
    Buon Appetito!

Porady

Oponki najlepiej smakują oczywiście pierwszego dnia;). Z tej porcji wychodzi ich dość sporo. Moja rada, którą zawsze pratykuję. Świeże, wystygnięte oponki mrożę, a kiedy mam ochotę na pyszne śniadanie lub podwieczorek rozmrażam je wcześniej, a przed samym podaniem wkładam na 5 min. do nagrzanego do 150°C piekarnika . Efekt i smak jak świeżo zrobione. Polecam gorąco! Oponki można ozdobić czekoladą, lukrem, kokosem, orzechami, cukiereczkami itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować