Żeberka w glazurze miodowo-cebulowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Danie jest przepyszne a zapach unoszący sie w domu obłędny. Sprawdzi się jako popisowe danie dla wymagających gości i prawdziwych mięsożerców

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 nieduże płaty żeberek
    4 czerwone cebule
    500g ketchupu słodkiego
    4 łyżki miodu
    3 łyżeczki musztardy bawarskiej
    1 łyzeczka octu balsamicznego
    przyprawa do żeberek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Żeberka w glazurze miodowo-cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y14eoi 1. Żeberka myjemy i obsmażamy na maśle.
    Następnie przygotowujemy marynatę: cebulę kroimy w kostkę, dodajemy cały ketchup, miód, musztardę, ocet i przyprawę do żeberek. Marynatę zagotowujemy do momentu aż zgęstnieje i zostawiamy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15min od czasu do czasu mieszają.
  • 2. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy cienko gotową glazurą i pieczemy w piekarniku przez 15min w temp 150st. Nastepnie zalewamy resztą glazury i pieczemy przez ok 1,5h w temp 180st.

Porady

Żeberka mozemy podac z frytkami i kolbą kukurydzy, pieczonymi ziemniakami badz z ziemniakami pieczonymi w piekarniku w łupinach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować