Mięciutkie żeberka pieczone w pysznej, gęstej glazurze. Świetnie smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz sałatki ze świeżych warzyw .
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg żeberek w pasku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałe selera
1 opalona cebula
4 listki laurowe
1 łyża pieprzu czarnego w ziarnach
1 łyża ziela angielskiego
Glazura:
4 ząbki czosnku
250 ml piwa
5 łyżek miodu prawdziwego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki pasty lub sosu chili
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Pieczone żeberka w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ( pomijając cebulę) , umyte warzywa oraz mięso, umieszczamy w garnku.
Zalewamy wodą, dodajmy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości składników ok 45 min.
2.Mięso wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki.
( Na wywarze oraz warzywach gotuję zupę)
Na patelni roztapiamy łyżkę masła szklimy posiekane drobno ząbki czosnku.
Wlewamy piwo oraz miód.
Gotujemy na minimalnym gazie.
Gdy płyn zacznie parować dodajemy pastę chili oraz sos sojowy.
Doprawiamy słodka papryką.
Gotujemy na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury konsystencji płynnego miodu.
3.Każde żeberko obtaczamy dokładnie w glazurze, układamy na blaszce do pieczenia
Pieczemy 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze