Pieczone żeberka w glazurze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięciutkie żeberka pieczone w pysznej, gęstej glazurze. Świetnie smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz sałatki ze świeżych warzyw .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg żeberek w pasku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałe selera
    1 opalona cebula
    4 listki laurowe
    1 łyża pieprzu czarnego w ziarnach
    1 łyża ziela angielskiego
    Glazura:
    4 ząbki czosnku
    250 ml piwa
    5 łyżek miodu prawdziwego
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki pasty lub sosu chili
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa Sosy

Pieczone żeberka w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ( pomijając cebulę) , umyte warzywa oraz mięso, umieszczamy w garnku.
    Zalewamy wodą, dodajmy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie.
    Gotujemy do miękkości składników ok 45 min.
  • 2. Mięso wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki.
    ( Na wywarze oraz warzywach gotuję zupę)
    Na patelni roztapiamy łyżkę masła szklimy posiekane drobno ząbki czosnku.
    Wlewamy piwo oraz miód.
    Gotujemy na minimalnym gazie.
    Gdy płyn zacznie parować dodajemy pastę chili oraz sos sojowy.
    Doprawiamy słodka papryką.
    Gotujemy na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury konsystencji płynnego miodu.
  • 3. Każde żeberko obtaczamy dokładnie w glazurze, układamy na blaszce do pieczenia
    Pieczemy 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 4. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować