Zapiekanka z parowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pomidory wkładam do garnka, dolewam wodę,1 zabek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wszystko stawiam na gazie i gotuje pod przykryciem na małym ogniu.
Na rozgrzanej patelni, beztłuszczowo smażę mięso, gdy tłuszcz się wytopi dodaje cebule pokrojoną w kostke, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i doprawiam. Smażę dopóki mięso lekko się zarumieni. Pomidory blenduje na gładki sos, dolewam do mięsa, mieszam i gotuje ok 15min do momentu az sos odparuje. Sos mięsny powinien byc bardzo gęsty.
2.Piekarnik rozgrzewam do 180st i kroję pyzy na 6 kawałków. Wkładam do naczynia żarodpornego lekko natłuszczonego i do piekarnika na 10-15min. Można właczyc termoobieg bo pyzy mają się lekko podpiec.
3.Gdy pyzy i sos jest juz gotowy zalewam pyzy częscią sosu, lekko mieszam i zalewam reszta. Posypuje mozzarella i wstawiam do piekarnika na 15-20min ( do momentu aż ser się rozpuści). Gotową zapiekankę od razu podaje. Naprawdę polecam :)
Komentarze