Żeberka pieczone ze śliwką

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Piekielnie dobre żeberka z suszonymi śliwkami i powidłami, niebanalne połączenie powideł i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg żeberek wieprzowych
    • 200 g śliwek suszonych
    • sól
    • Składniki na marynatę:
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 250 g powideł śliwkowych
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    • 1 łyżka przyprawy do grilla
    • 1 łyżeczka chili Cayenne
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka pieczone ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Żeberka myję, osuszam, kroję w paski, doprawiam solą.
    Wszystkie składniki na marynatę przekładam do miski, czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Dokładnie mieszam i nacieram marynatą każdy kawałek mięsa.
  • mięso 2. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, na mięsie układam śliwki suszone i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
  • danie 3. Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować