Żeberka duszone w kapuście

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie sycące jednogarnkowe, pyszne :D

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    0,5kg kiszonej kapusty
    2 marchewki
    2 pietruszki
    Kawałek selera
    2-3 liście laurowe
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać starte na grubych oczkach tarki jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kapustę kiszoną włożyć do osobnego garnka, podlać wodą i gotować. Kiedy kapusta będzie miękka, odlać wodę (żeby kwaśnica nie była za kwaśna), a kapustę dodać do żeberek, wymieszać. Na patelni zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną przestudzonej wody i wlać do garnka z żeberkami. Całość zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Żeberka podawać z ziemniakami lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować