Żebera z sosem grzybowym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby troszke pokruszyć zalać wodą i ugotować do miękkości odcedzić ale zostawić 1 szklankę wywaru (200ml)
2.Mięso umyć i pokroić na porcje. Oprószyć solą,pieprzem i papryka słodką. Przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju z drobno posiekaną cebulą na patelni z obu stron.
3.Gotowe przełożyć do szybkowara,dodać wywar z gotowanych grzybów i bulion. Zamknąć szybkowar ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 20 minut Następnie zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak sie zagotuje wywar zaciagamy sos mąką wymieszaną z wodą,chwilke gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem.... Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego . . . .
Komentarze