Zdrowo nadziane bułeczki tłustoczwartkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże z cukrem rozrobić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Odstawić na 10 minut.
2.Przesiać mąkę, dodać sól, otręby a następnie rozrobione drożdże, jajka i ostudzone masło.
Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale nie powinno przywierać zbyt mocno do ścianek naczynia.
3.Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem ze ściereczki) do wyrośnięcia. Objętość ma się podwoić - nawet do godziny czasu.
4.Gdy ciasto urośnie, dodać do niego płatki migdałów, drobniutko posiekane orzechy i znów dokładnie wyrobić.
5.Uformować wałek i podzielić go na 10 części. Każdy z nich wałkujemy na prostokąty (może się nieco lepić)
6.Przez środek każdego prostokąta nakładamy konfiturę lub drobno pokrojone jabłka (wcześniej obsypane kaszą manną aby puszczając sok, pozwoliły ciastu wyrosnąć). Zawijamy, delikatnie rolujemy, spłaszczamy i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia
7.Pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C na środkowej półce. Po ostudzeniu - posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze