Pyszne bułeczki nadziane po brzegi pysznym farszem.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąki pszennej
450 ml ciepłej wody
1 kostka świeżych drożdży
1\2 szkl. oleju
2 łyżeczka soli
2 łyżeczka cukru
2 jajka + jedno jajko do smarowania
1/2 kg kiełbasy wiejskiej
1\2 kg pieczarek
3 cebule
300 gr startego żółtego sera
olej
3 ząbek czosnku
koncentrat pomidorowy średni
sól
pieprz
przyprawa do pizzy
bazylia
Nadziane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski
2.Z drożdży ciepłej wody i cukru robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
3.Między czasie kroimy kiełbaskę w drobną kosteczkę,
4.czosnek obieramy i kroimy bardzo drobno, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
5.pieczarki myjemy i kroimy w małe plasterki,
6.Jak drożdże podrosną przelewamy je do mąki , jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do ciasta wraz z resztą składników,
7.Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,
8.Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na oleju dodajemy resztę składników i podsmażamy na patelni na końcu smażenia dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku,
9.ser ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do farszu jak ostygnie, wszystko razem mieszamy
10.ciasto odrywamy partiami , robimy małą kuleczkę rozpłaszczamy ją na dłoni nadziewamy farszem i sklejamy jak pieroga formujemy kulkę i szwem do dołu układamy na blaszy
11.bułeczki pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia,
12.następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią
13.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 minut tak aby bułeczki się zrumieniły.
Porady
Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem czerwonego barszczu.
Komentarze