Pyszne mięciutkie Bułeczki,ciasto drożdżowe z dodatkiem serka mascarpone,jest rewelacyjne.Na przepis trafiłam na Instagramie.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
8-10 dużych bułek
550-600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
1 szkl.mleka
100 g serka mascarpone
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
80 g masła
Nadzienie:
wiśnie z syropu(słoik pół litra)
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny lub pomarańczy
Bułeczki nadziane wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce odsączyć na sitku z nadmiaru syropu i wymieszać z mączką ziemniaczaną.
2.Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki,odstawić do wyrośnięcia na 10 min.przykryć ściereczką.
Do miski przesiać mąkę,wsypać resztę cukru i cukier waniliowy,wbić jajko,wrzucić żółtko,szczyptę soli,serek mascarpone,zacząć wyrabiać,w trakcie wlać wyrośnięte drożdże,na sam koniec wyrabiania wlać roztopione,letnie masło,wyrobić gładkie ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia na 1-1,5 godz.
3.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na delikatnie podsypany mąką blat,lub matę silikonową,formujemy długi pasek i dzielimy go na 8-10 bułek.
4.Każdy pasek rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce wiśni,
5.następnie sklejamy i formujemy bułeczki,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
6.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 min.do zarumienienia.
7.Letnie buły lukrujemy(przesiewamy kilka łyżek cukru pudru do miseczki i wyciskamy sok z cytrusa,mieszamy do powstania lukru,następnie smarujemy łyżką bułki).
Porady
Świetne buły,nadzienie można zastąpić twarogiem,powidłami,co kto lubi.
Komentarze