Bułeczki Nadziane Wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne mięciutkie Bułeczki,ciasto drożdżowe z dodatkiem serka mascarpone,jest rewelacyjne.Na przepis trafiłam na Instagramie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8-10 dużych bułek
    550-600 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    80 g cukru
    1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
    1 szkl.mleka
    100 g serka mascarpone
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli
    80 g masła
    Nadzienie:
    wiśnie z syropu(słoik pół litra)
    1 łyżka mączki ziemniaczanej
    Lukier:
    cukier puder
    sok z cytryny lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Powidła Marmolady

Bułeczki nadziane wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buły. 1. Owoce odsączyć na sitku z nadmiaru syropu i wymieszać z mączką ziemniaczaną.
  • Buły. 2. Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
    Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki,odstawić do wyrośnięcia na 10 min.przykryć ściereczką.
    Do miski przesiać mąkę,wsypać resztę cukru i cukier waniliowy,wbić jajko,wrzucić żółtko,szczyptę soli,serek mascarpone,zacząć wyrabiać,w trakcie wlać wyrośnięte drożdże,na sam koniec wyrabiania wlać roztopione,letnie masło,wyrobić gładkie ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia na 1-1,5 godz.
  • Buły. 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na delikatnie podsypany mąką blat,lub matę silikonową,formujemy długi pasek i dzielimy go na 8-10 bułek.
  • Buły. 4. Każdy pasek rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce wiśni,
  • Buły. 5. następnie sklejamy i formujemy bułeczki,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
  • Buły. 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 min.do zarumienienia.
  • Buły. 7. Letnie buły lukrujemy(przesiewamy kilka łyżek cukru pudru do miseczki i wyciskamy sok z cytrusa,mieszamy do powstania lukru,następnie smarujemy łyżką bułki).

Porady

Świetne buły,nadzienie można zastąpić twarogiem,powidłami,co kto lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować