Zawijas żeberkowy z cukinią i serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięso żeberkowe w postaci zwiniętej rolady z nadzieniem sera i cukinii. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem ciemnego pieczywa. Czas wykonania – 30 minut, ilość porcji – 10.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg żeberek wieprzowych
    Sól, pieprz, listek laurowy, majeranek do smaku
    5 plasterków sera salami z czarnuszką
    Kilka pasków obranej cukinii
    Foremka do pieczenia
    Dekoracja:
    Plasterki sera salami
    Liście pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Zawijas żeberkowy z cukinią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka opłukać, osuszyć, wyjąć kości żebrowe. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, pokruszonym drobno listkiem laurowym, dodać paski cukinii, odstawić na 2 godziny.
    Następnie w miejsca po żebrach ułożyć paski cukinii i paski sera, zwinąć w roladę, ułożyć w foremce do pieczenia, przykryć folią do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni około 40 minut, potem zdjąć folię i dopiec mięso do miękkości.
    Przed podaniem mięsa pokroić je na grubsze plastry, udekorować pietruszką i plasterkami sera.

Porady

1.roladę można obwiązać sznurkiem by się dobrze skleiła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery Żeberka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować