Zasmażana młoda kapusta z mięsem

4.49 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Taka zasmażana młoda kapusta z mięsem to najlepsze sezonowe danie! Łagodna w smaku, pachnąca koperkiem z dużą ilością mięsa.. po porostu pyszna! Do tego młode ziemniaczki. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na zasmażaną kapustę:
    ◦500 g karkówki
    ◦3-4 cebule
    ◦2 główki młodej kapusty
    ◦300 ml bulionu warzywnego
    ◦1 łyżka oleju
    ◦2 łyżki masła
    ◦1 pęczek koperku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2-3 liście laurowe
    ◦4 całe ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Zasmażana młoda kapusta z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zasmażanej kapusty:
    Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso będzie miękkie.

    Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Dodajemy do mięsa i przesmażamy ok. 5-6 minut. Po tym czasie wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodajemy masło i posiekany koperek. Kapustę dusimy/smażymy jeszcze ok. 15-20 minut aż będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.

    Kapustę podajemy z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować