Gdy pogoda za oknem typowo "barowa" i mamy ochotę zjeść coś solidnego na obiad polecam właśnie taką kapustę zasmażaną. Pożywna i smaczna.
45 min
Składniki:
Dla ok. 6 osób:
pół średniej główki kapusty młodej
2 duże marchewki
1 cebula dymka
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
ok. 3 litry wody
1 kostka bulionowa warzywna
1 płaska, mała łyżeczka soli
Młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z nadmiaru liści, drobno szatkujemy. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną drobno cebulkę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście, sól i kostkę warzywną.Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości. U mnie po zagotowaniu było to jeszcze ok 10 minut.
Boczek kroimy na drobną kostkę, rumienimy na patelni.
Z masła i mąki robimy zasmażkę.
Ugotowaną kapustę odcedzamy pozostawiając ok pół szklanki wody. Dodajemy wytopiony boczek wraz z tłuszczem oraz zasmażkę. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, pilnując żeby się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na końcu dosypujemy koperek, mieszamy.
Porady
Kapustę możemy zjeść z chlebem lub z młodymi ziemniakami i schabowym.
Komentarze