Młoda kapusta zasmażana

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Gdy pogoda za oknem typowo "barowa" i mamy ochotę zjeść coś solidnego na obiad polecam właśnie taką kapustę zasmażaną. Pożywna i smaczna.

  • 45 min

Składniki:

  • Dla ok. 6 osób:

    pół średniej główki kapusty młodej
    2 duże marchewki
    1 cebula dymka
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    ok. 3 litry wody
    1 kostka bulionowa warzywna
    1 płaska, mała łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    15 dkg boczku wędzonego
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    ziarenka smaku, pieprz, sól do smaku
    4 szczypty posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z nadmiaru liści, drobno szatkujemy. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną drobno cebulkę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście, sól i kostkę warzywną.Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości. U mnie po zagotowaniu było to jeszcze ok 10 minut.

    Boczek kroimy na drobną kostkę, rumienimy na patelni.

    Z masła i mąki robimy zasmażkę.

    Ugotowaną kapustę odcedzamy pozostawiając ok pół szklanki wody. Dodajemy wytopiony boczek wraz z tłuszczem oraz zasmażkę. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, pilnując żeby się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na końcu dosypujemy koperek, mieszamy.

Porady

Kapustę możemy zjeść z chlebem lub z młodymi ziemniakami i schabowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Boczek Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować