Zapiekany kociołek z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać wodą i moczyć najlepiej przez noc, następnie przepłukać i zalać ponownie wodą, gotować do miękkości, osolić pod koniec gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę w taką samą kostkę pokroić seler, a marchewkę w plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać niewielką ilość soli, przykryć i zacząć gotować. Boczek pokroić w troszkę większą kostkę, cebulę w mniejszą kosteczkę, a kiełbasę w plasterki, wszystko przełożyć razem na patelnię i podsmażyć na złoty kolor po podsmażeniu dołożyć do gotujących się ziemniaków. Ugotowaną ciecierzycę razem z płynem w którym się gotowała ( około 2 szklanek ) dodajemy do garnka kiedy ziemniaki są prawie miękkie, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory razem z sokiem oraz paprykę w paseczkach, przykrywamy i gotujemy razem kilka minut.
Jajko na kluseczki wbijamy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę sody, mieszamy i dodajemy mąkę na wyczucie, tyle ile zabierze jajko. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, następnie odrywamy z ciasta malutkie kluseczki, robimy to od razu nad garnkiem i wrzucamy prosto do potrawy, kiedy wrzucimy wszystkie kluseczki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką, niewielką ilością przyprawy w płynie.
Potrawa musi być gęsta, więc nie dolewamy za dużo płynu, gotowy kociołek przelewamy do małych miseczek w których możemy go zapiec, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180 st około 20 minut. Przed podaniem na wierzch kładziemy kleks z kwaśnej śmietany i posypujemy zieloną pietruszką.
Komentarze