Zapiekany kociołek z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Sycąca potrawa z gatunku jednogarnkowych, zapiekana w małych naczynkach, aby uzyskać najlepszy efekt smakowy.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    2 marchewki
    niewielki kawałek selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka ciecierzycy
    1 puszka pomidorów bez skórki
    1/2 czerwonej papryki
    1 litr bulionu warzywnego
    około 30 dag boczku
    4 pętka cienkiej kiełbasy
    kluseczki:
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    mąka pszenna
    dodatkowo;
    kwaśna śmietana
    przyprawy
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Zapiekany kociołek z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać wodą i moczyć najlepiej przez noc, następnie przepłukać i zalać ponownie wodą, gotować do miękkości, osolić pod koniec gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę w taką samą kostkę pokroić seler, a marchewkę w plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać niewielką ilość soli, przykryć i zacząć gotować. Boczek pokroić w troszkę większą kostkę, cebulę w mniejszą kosteczkę, a kiełbasę w plasterki, wszystko przełożyć razem na patelnię i podsmażyć na złoty kolor po podsmażeniu dołożyć do gotujących się ziemniaków. Ugotowaną ciecierzycę razem z płynem w którym się gotowała ( około 2 szklanek ) dodajemy do garnka kiedy ziemniaki są prawie miękkie, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory razem z sokiem oraz paprykę w paseczkach, przykrywamy i gotujemy razem kilka minut.
    Jajko na kluseczki wbijamy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę sody, mieszamy i dodajemy mąkę na wyczucie, tyle ile zabierze jajko. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, następnie odrywamy z ciasta malutkie kluseczki, robimy to od razu nad garnkiem i wrzucamy prosto do potrawy, kiedy wrzucimy wszystkie kluseczki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką, niewielką ilością przyprawy w płynie.
    Potrawa musi być gęsta, więc nie dolewamy za dużo płynu, gotowy kociołek przelewamy do małych miseczek w których możemy go zapiec, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180 st około 20 minut. Przed podaniem na wierzch kładziemy kleks z kwaśnej śmietany i posypujemy zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kiełbasa Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować