Zapiekany kociołek z ciecierzycą

  • wyświetlono: 61 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sycąca potrawa z gatunku jednogarnkowych, zapiekana w małych naczynkach, aby uzyskać najlepszy efekt smakowy.

iziona
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

1/2 kg ziemniaków
2 marchewki
niewielki kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ciecierzycy
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 czerwonej papryki
1 litr bulionu warzywnego
około 30 dag boczku
4 pętka cienkiej kiełbasy
kluseczki:
1 jajko
1 łyżka oliwy
mąka pszenna
dodatkowo;
kwaśna śmietana
przyprawy
zielona pietruszka

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekany kociołek z ciecierzycą

  • 1. Ciecierzycę zalać wodą i moczyć najlepiej przez noc, następnie przepłukać i zalać ponownie wodą, gotować do miękkości, osolić pod koniec gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę w taką samą kostkę pokroić seler, a marchewkę w plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać niewielką ilość soli, przykryć i zacząć gotować. Boczek pokroić w troszkę większą kostkę, cebulę w mniejszą kosteczkę, a kiełbasę w plasterki, wszystko przełożyć razem na patelnię i podsmażyć na złoty kolor po podsmażeniu dołożyć do gotujących się ziemniaków. Ugotowaną ciecierzycę razem z płynem w którym się gotowała ( około 2 szklanek ) dodajemy do garnka kiedy ziemniaki są prawie miękkie, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory razem z sokiem oraz paprykę w paseczkach, przykrywamy i gotujemy razem kilka minut.
    Jajko na kluseczki wbijamy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę sody, mieszamy i dodajemy mąkę na wyczucie, tyle ile zabierze jajko. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, następnie odrywamy z ciasta malutkie kluseczki, robimy to od razu nad garnkiem i wrzucamy prosto do potrawy, kiedy wrzucimy wszystkie kluseczki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką, niewielką ilością przyprawy w płynie.
    Potrawa musi być gęsta, więc nie dolewamy za dużo płynu, gotowy kociołek przelewamy do małych miseczek w których możemy go zapiec, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180 st około 20 minut. Przed podaniem na wierzch kładziemy kleks z kwaśnej śmietany i posypujemy zieloną pietruszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pomidorykiełbasaziemniakiciecierzycakluseczkiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kociołek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wiejski kociołek z kluseczkami

Pyszne danie jednogarnkowe,bardzo...

Węgierski kociołek z kurczakiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Węgierski kociołek z kurczakiem

Syty i szybki pomysł na węgierski...

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Dodane przez: Futka

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Propozycja na smakowite połączenie...

chłopski kociołek

Dodane przez: justi2401

Chłopski kociołek z soczewicą

Pyszne, sycące i pożywne danie...

Kociołek głodomora z kiełbasą

Dodane przez: 2milutka

Kociołek głodomora z kiełbasą

Propozycja obiadowa dla osób zabieganych....

kociołek z ogniska

Dodane przez: anka1988

Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami,...

Nasza sprawdzona receptura na prażone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE