Kociołek chłopski z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Mięso krótko podsmażamy na patelni pod koniec dodajemy boczek. Tak podsmażone mięso z boczkiem przekładamy do szybkowaru.
2.Dodajemy liść laurowy, pęczak i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Szybkowar zamykamy i gotujemy na dużym ogniu. Od momentu osiągniecia temperatury 100 stopni (u mnie pojawia się wtedy żółty guziczek) zmniejszamy szybkowar maksymalnie i gotujemy około 18 minut.
3.Po tym czasie zostawiamy do momentu, aż zabezpieczenie szybkowaru opadnie ( żółty guzik się schowa). Gdy możemy już otworzyć szybkowar dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, rozmaryn, pieczarki, paprykę, cukinię, cebulę, zmiażdżony czosnek i ciecierzycę. Zamykamy jeszcze raz szybkowar i gotujemy około 7 minut.
4.Po tym czasie zdejmujemy szybkowar z ognia, gdy będzie to możliwe odbezpieczamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i pietruszkę. Tak przygotowane danie podajemy gorące.
Komentarze