Kociołek chłopski z ciecierzycą

5 (178 ocen)

  • 40 min

Jest to danie idealne na zimowe popołudnia, bardzo sycące i rozgrzewające.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
    100 g boczku wędzonego
    1 puszka ciecierzycy
    200 g pieczarek
    1 papryka
    2-3 ziemniaki
    1/2 szklanki pęczaku
    1 cebula
    1 mini cukinia
    2 gałązki rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki koperku
    2-3 łyżki natki pietruszki
    sól himalajska
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kociołek chłopski z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Mięso krótko podsmażamy na patelni pod koniec dodajemy boczek. Tak podsmażone mięso z boczkiem przekładamy do szybkowaru.
  • 2. Dodajemy liść laurowy, pęczak i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Szybkowar zamykamy i gotujemy na dużym ogniu. Od momentu osiągniecia temperatury 100 stopni (u mnie pojawia się wtedy żółty guziczek) zmniejszamy szybkowar maksymalnie i gotujemy około 18 minut.
  • 3. Po tym czasie zostawiamy do momentu, aż zabezpieczenie szybkowaru opadnie ( żółty guzik się schowa). Gdy możemy już otworzyć szybkowar dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, rozmaryn, pieczarki, paprykę, cukinię, cebulę, zmiażdżony czosnek i ciecierzycę. Zamykamy jeszcze raz szybkowar i gotujemy około 7 minut.
  • 4. Po tym czasie zdejmujemy szybkowar z ognia, gdy będzie to możliwe odbezpieczamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i pietruszkę. Tak przygotowane danie podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować