zapiekanki meksykańskie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

zapiekanki meksykańskie

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 kokilki tj. 2 porcje)
    200 g mielonej wołowiny
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    5 pieczarek
    3/4 szklanki kukurydzy w puszce
    6 ziemniaków
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski.
    Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodając łyżkę masła i mleko. Następnie przekładamy je do rękawa cukierniczego.

    Na dnie każdej kokilki układamy gruby plaster cebuli. Na nim układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.

    Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować