Zapiekanki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski.
Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodając łyżkę masła i mleko. Następnie przekładamy je do rękawa cukierniczego.
Na dnie każdej kokilki układamy gruby plaster cebuli. Na nim układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.
Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Komentarze