Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W większości dań, zamieszczanych na naszym blogu, to sposoby na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka mielonej papryki
    500 łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 łyżki oleju do smażenia cebuli
    2 ząbki czosnku
    330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami
    parmezan wiórki
    mozzarella starta
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem.

    Mięso mielimy na średnich oczkach.

    Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.

    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.

    Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować