W większości dań, zamieszczanych na naszym blogu, to sposoby na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonej papryki
500 łopatki wieprzowej
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
2 ząbki czosnku
330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami
parmezan wiórki
mozzarella starta
sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem.
Mięso mielimy na średnich oczkach.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.
Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.
Komentarze