1 kg ziemniaków (średniej wielkości będzie 25 szt)
15 dag wędzonego boczku
15 dag swojskiej kiełbasy czosnkowej
1 cebula
20 dag pieczarek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
czosnek granulowany
200 ml śmietany 18%
1 jajko
20 dag startego sera żółtego
3 łyżki białego wina u mnie Carlo Rossi
szczypiorek do dekoracji
oraz
1 czubata łyżeczka soli+ 1 łyżka masła + ¼ szklanki mleka+ 1 łyżeczka ziół prowansalskich do ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrane i opłukane ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem masła i mleka oraz z dodatkiem ziół prowansalskich.
Od momentu wrzenia, na średnim ogniu, gotowałam 15 minut, mają być al/dente
Odcedzić. przestudzić i pokroić w plastry.
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, przesmażyć.Doprawić czosnkiem, pieprzem.
Oddzielnie przesmażyć pokrojone pieczarki.Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Formę do zapiekania natłuścić masłem. ułożyć ziemniaki. przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki,na nie zaś wędlinę z cebulką.
Śmietanę wymieszać z rozmąconym jajkiem i serem startym, ja wlałam jeszcze wino. wymieszać i zalać potrawę.
Zapiekać w 200 st ok 20 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze