Zapiekanka z ravioli z sosem śmietanowo-serowym, boczkiem, cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ravioli gotujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Następnie po odcedzeniu polewamy je roztopionym masłem.
2.Ser żółty ścieramy na drobnej tarce, suszone pomidory kroimy w paseczki, a ser camembert i cukinię w plastry.
3.Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażmy na rozgrzanym oleju. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy połowę startego sera żółtego i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny) i wszystko mieszamy.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wylewamy na spód sos śmietanowo-serowy. Następnie na obwodzie naczynia układamy kolejno pionowo ravioli, plastry cukinii i plastry camemberta. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy suszone pomidory i posypujemy pozostałym serem żółtym.
5.Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy aż do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy rukolą.
Komentarze