Zapiekanka włoska z makaronem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jeżeli uwielbiacie spaghetti i lazanię, to ta zapiekanka jest stworzona wprost dla Was. Spód zapiekanki tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Porcja dla 4 osób.

    500 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    1 puszka krojonych pomidorów
    oliwa
    400 g makaronu wstążki
    1 sok z pomidorów (około 330 ml)
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    garść liści świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
    kilka liści świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
    sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
    4 duże pomidory
    70 g żółtego sera (można dodać więcej)
    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos pomidorowy

Zapiekanka włoska z makaronem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać mięso mielone i cebulę. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe po czym dodać puszkę pomidorów krojonych i smażyć jeszcze 2-3 minuty, wyłączyć palnik.
  • 2. W garnku zagotować wodę, dodać do niej oleju, osolić, wsypać makaron i krótko gotować (u mnie były to 3 minuty od momentu wrzucenia do garnka, wszystko zależy od wybranego przez Was makaronu). Gotowy makaron odcedzić.
  • 3. Do misy blendera wrzucić obrany czosnek, umyte liście bazylii i oregano, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, nieco chilli, wlać sok pomidorowy oraz dodać mąkę ziemniaczaną (dla pewności, że nie zrobią się grudki, można najpierw mąkę wymieszać ze sokiem, dopiero wtedy wlać do blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić.
  • 4. Wymieszać ze sobą gotowe mięso mielone, makaron i sos pomidorowy. Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Ser zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Masę spaghetti posypać żółtym serem, po czym wyłożyć na nim pomidory pokrojone w plastry. Górę posypać rozdrobnioną kulką mozzarelli, oprószyć lekko ziołami prowansalskimi, zaś mocniej posypać oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 35-45 minut.

Porady

Jeżeli do swojego sosu pomidorowego wykorzystujecie świeżą bazylię i oregano, to niech Was nie zniechęci jego ciemna barwa. Po włożeniu całej zapiekanki do piekarnika sos zmieni barwę i stanie się o kilka tonów jaśniejszy i czerwieńszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować