Zapiekanka szpinakowa z kaszą jaglaną

4.5 (173 ocen)

Jest bardzo pyszna, a w dodatku zdrowa i idealna dla osób dbających o linię. W sezonie przygotowuję tą potrawę ze świeżego szpinaku.

Składniki:

  • - 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
    - 45 dag mrożonego szpinaku (w sezonie świeży),
    - 2 ząbki czosnku,
    - łyżka masła,
    - 2 łyżki mleka,
    - 10 dag żółtego sera,
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    - masło i siemię lniane do foremek (ok. 3-4 łyżki).
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka szpinakowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą, gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15-20 minut na małym ogniu, odstawiamy.
  • 2. Szpinak rozmrażamy na sicie, czosnek drobno siekamy.
    W rondelku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim czosnek (około 1 minuty), wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy mleko i smażymy razem przez około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą szczyptą świeżo otartej gałki muszkatołowej.
  • 3. Żaroodporne foremki lub kokilki smarujemy masłem i posypujemy siemieniem lnianym (można też przygotować potrawę w jednej, większej formie), układamy w nich warstwy: kasza-szpinak-kasza-szpinak, aż do wyczerpania składników.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce od dużych oczkach, posypujemy wierzch zapiekanek.
    Zapiekamy około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 st.C, aż ser
    apetycznie się stopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować