Zapiekanka szpinakowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą, gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15-20 minut na małym ogniu, odstawiamy.
2.Szpinak rozmrażamy na sicie, czosnek drobno siekamy.
W rondelku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim czosnek (około 1 minuty), wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy mleko i smażymy razem przez około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą szczyptą świeżo otartej gałki muszkatołowej.
3.Żaroodporne foremki lub kokilki smarujemy masłem i posypujemy siemieniem lnianym (można też przygotować potrawę w jednej, większej formie), układamy w nich warstwy: kasza-szpinak-kasza-szpinak, aż do wyczerpania składników.
4.Ser żółty ścieramy na tarce od dużych oczkach, posypujemy wierzch zapiekanek.
Zapiekamy około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 st.C, aż ser
apetycznie się stopi.
Komentarze