Marchewka z kaszą jaglaną

4.5 (187 ocen)

Duszona marchewka z dodatkiem kaszy jaglanej. Zdrowy posiłek w wersji wege. Propozycja na lekki obiad lub kolację. Szybko i smacznie – polecam!

Składniki:

  • 4 duże marchewki (łącznie 600 g)
    150 g pieczarek
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego koperku
    100 g suchej kaszy jaglanej
    3 łyżeczki masła
    1/3 szklanki przecieru pomidorowego
    1/3 szklanki wody
    ½ - 1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Potrawka

Marchewka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka z kaszą jaglaną 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i osączyć.
    Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę, pieczarki oczyścić i drobno pokroić, obrany czosnek posiekać.
    W garnku rozpuścić masło, dołożyć czosnek i pieczarki, wsypać kolendrę, imbir oraz chilli. Dusić 5 min, mieszając.
  • Marchewka z kaszą jaglaną 2. Następnie dodać marchewkę, wymieszać i chwilę dusić. Wlać przecier i wodę, wsypać po szczypcie soli i cukru – wymieszać. Dusić 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Marchewka z kaszą jaglaną 3. Na końcu dołożyć kaszę, miętę i koperek – wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Potrawę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować