Zapiekanka z kaszą jaglaną

5 (1 ocen)

Pyszne, zdrowe, syte żarełko :)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki dowolnego bulionu
    1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego + olej do smażenia + cebula + 2 ząbki czosnku +sól i pieprz
    300 g świeżych pieczarek + cebula + olej do smażenia + sól i pieprz
    1 czerwona papryka + 1/2 szklanki bulionu
    2 jajka + garść posiekanej natki pietruszki
    150 g tartego sera żółtego ( najlepiej mozzarella do zapiekanek )
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ho31wd 1. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, przepłukać na sicie zimną wodą, zalać gorącym bulionem i wstawić do powolnego gotowania.
    Jak bulion wsiąknie, odstawić, obwinąć w gazecie i ręczniku.

    W tym czasie mięso przesmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem, doprawić delikatnie solą i pieprzem.

    Paprykę pokroić w kostkę i lekko poddusić na patelni podlewając 1/4 szklanki wody lub bulionu, jak płyn odparuje przełożyć do mięsa.

    Umyte pieczarki pokroić w plastry, przesmażyć na oleju razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem.

    Do miski wsypać kaszę, dodać mięso z papryką, wbić jajka, dodać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku ( jeśli lubimy ostre można dodać trochę chili lub pieprzu cayenne ).

    Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch pieczarki i posypać tartym serem, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika .
    Piec w 185 stopniach 15 minut, po czym zdjąć pokrywę i pozostawić jeszcze na następny kwadrans.

    Wyjąć jak ser lekko się zrumieni.
  • 2. Zapiekanka jest w smaku dość łagodna, proponuję podać z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem konserwowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować