Zapiekanka serowo-ryżowa z jabłkiem

3.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne jest połączenie ryżu z twarogiem i z jabłkami pachnącymi cynamonem z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zapiekanka jest delikatnie słodka. Można podać na podwieczorek lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego
    1 l mleka
    łyżka masła
    4 jajka
    4 łyżki cukru i łyżka soku z cytryny
    300 g twarogu z wiaderka
    litrowy słoik jabłek prażonych na szarlotkę
    garść rodzynek
    garść płatków migdałowych
    2 łyżki kaszy manny
    łyżeczka mielonego cynamonu
    łyżka cukru do jabłek lub wg uznania
    płatki migdałowe do posypania po wierzchu
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka serowo-ryżowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować na mleku. Często mieszać, bo ryż lubi przywierać do dna garnka. W czasie gotowania dodać masło. Wystudzić.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkę soku z cytryny. Stopniowo dodawać twaróg ciągle mieszać i ugotowany na mleku ryż.
    Jabłka ze słoika pomieszać z cynamonem, kaszą manną, cukrem, rodzynkami i płatkami migdałowymi.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
    Wyłożyć połowę masy serowo-ryżowej do naczynia. Następnie wyłożyć masę jabłek i przykryć pozostałą masą serowo-ryżową.
    Obficie posypać płatkami migdałowymi.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
    Zapiekankę można zajadać ciepłą, ale po wystudzeniu ładnie się kroi.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować