Bardzo smaczne jest połączenie ryżu z twarogiem i z jabłkami pachnącymi cynamonem z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zapiekanka jest delikatnie słodka. Można podać na podwieczorek lub kolację.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego
1 l mleka
łyżka masła
4 jajka
4 łyżki cukru i łyżka soku z cytryny
300 g twarogu z wiaderka
litrowy słoik jabłek prażonych na szarlotkę
garść rodzynek
garść płatków migdałowych
2 łyżki kaszy manny
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka cukru do jabłek lub wg uznania
płatki migdałowe do posypania po wierzchu
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka serowo-ryżowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować na mleku. Często mieszać, bo ryż lubi przywierać do dna garnka. W czasie gotowania dodać masło. Wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkę soku z cytryny. Stopniowo dodawać twaróg ciągle mieszać i ugotowany na mleku ryż.
Jabłka ze słoika pomieszać z cynamonem, kaszą manną, cukrem, rodzynkami i płatkami migdałowymi.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Wyłożyć połowę masy serowo-ryżowej do naczynia. Następnie wyłożyć masę jabłek i przykryć pozostałą masą serowo-ryżową.
Obficie posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
Zapiekankę można zajadać ciepłą, ale po wystudzeniu ładnie się kroi.
Smacznego
Komentarze