Zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną i tanią zapiekankę. Idealna na ciepłą kolację. Jest sycąca i treściwa. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (długoziarnisty z dzikim)
    2 dymki ze szczypiorkiem
    1/2 czerwonej papryki
    100 g kabanosów
    50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka
    5 łyżek startej na tarce dyni
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
    masło do wysmarowania formy
    1/2 szkl śmietanki 12%
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Ser

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przekładamy do miski. Dymkę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Kabanosy kroimy w plasterki a paprykę w kosteczkę, dokładamy do ryżu. Następnie wrzucamy 50 g mozzarelli i startą dynię oraz mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jajka Kabanosy Papryka Ryż Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować