Ryż ugotowany na mleku i jabłka z miodem, cynamonem to smakowite połączenie.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
200 g ryżu
łyżka cukru
500 ml mleka
200 g serka mascarpone lub sera z wiaderka
2 jajka
5 jabłek złota reneta
łyżka masła
1-2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć kilka minut i mieszać. Dodać miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Ryż dokładnie, kilkakrotnie wypłukać. W garnku zagotować 500 ml wody. Dodać ryż i mleko. Gotować do miękkości ryżu. Kilka razy pomieszać. Masa powinna być zwarta. Wystudzić. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajka, cukier i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć do naczynia połowę masy ryżowej i ładnie wyrównać. Teraz wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.
Zapiekanka jest bardzo dobra podana na ciepło, jak i wystudzona.
Smacznego.
Porady
Żeby nie przypiec mocno płatków migdałowych wystarczy przykryć zapiekankę papierem do pieczenia.
Komentarze