Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ryż ugotowany na mleku i jabłka z miodem, cynamonem to smakowite połączenie.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu
    łyżka cukru
    500 ml mleka
    200 g serka mascarpone lub sera z wiaderka
    2 jajka
    5 jabłek złota reneta
    łyżka masła
    1-2 łyżki miodu
    łyżeczka cynamonu
    łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki płatków migdałowych
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć kilka minut i mieszać. Dodać miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
    Ryż dokładnie, kilkakrotnie wypłukać. W garnku zagotować 500 ml wody. Dodać ryż i mleko. Gotować do miękkości ryżu. Kilka razy pomieszać. Masa powinna być zwarta. Wystudzić. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajka, cukier i dokładnie wymieszać.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć do naczynia połowę masy ryżowej i ładnie wyrównać. Teraz wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.
    Zapiekanka jest bardzo dobra podana na ciepło, jak i wystudzona.
    Smacznego.

Porady

Żeby nie przypiec mocno płatków migdałowych wystarczy przykryć zapiekankę papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Płatki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować