Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Latem smakuje najlepiej.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag ryżu
    2 jajka
    1 kg dojrzałych jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajka rozetrzeć w misce i dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć warstwę ryżu, następnie jabłka. Owoce posypać cukrem i cynamonem i na wierz ułożyć warstwę ryżu.
  • 4. Zalać śmietaną i posypać kilkoma wiórkami masła. Piec ok. 45 min. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować