Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, mięsem mielonym i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na maśle podsmażyć czosnek, dodać szpinak i chwilę dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać. Całość dodać do ryżu i dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażę. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Dodać pomidory z puszki i razem dusić około 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, opłukaną fasolę czerwoną i białą oraz całość doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ryż ze szpinakiem, a następnie mięso mielone. Całość posypać startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze