Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, mięsem mielonym i fasolą

4.51 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zapiekanka.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż 200 g,
    mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g,
    szpinak rozdrobniony świeży lub mrożony 500 g,
    cebula 1 szt,
    marchewka 2 szt,
    fasola konserwowa czerwona 4 łyżki,
    fasola konserwowa biała 4 łyżki,
    pomidory krojone z puszki 400 g,
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
    mozzarella 1 kulka,
    czosnek 2 ząbki,
    śmietana 4 łyżki,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    masło do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, mięsem mielonym i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na maśle podsmażyć czosnek, dodać szpinak i chwilę dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać. Całość dodać do ryżu i dokładnie wymieszać.
    Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażę. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Dodać pomidory z puszki i razem dusić około 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, opłukaną fasolę czerwoną i białą oraz całość doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ryż ze szpinakiem, a następnie mięso mielone. Całość posypać startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mięso Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować