zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Pyszna zapiekanka bardzo podobna do lazanii - zamiast makaronu występuje tu ryż:)

  • 30 min

Składniki:

  • ok 500-600g mięsa mielonego ,słoik ulubionego sosu do bolognese, ok 250 -300 g startego sera, 2 paczki ryżu, jedna duża starta marchewka, cebula, opcjonalnie kilka dużych pieczarek, papryka w proszku, sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła (no oregano, bazylia, pietruszka) na sos bolognese:2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Bolognese Ser

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać mięso oraz startą na tarce marchewkę. Jeśli używamy pieczarek, należy drobniutko je posiekać i również dorzucić do mięsa. Całość przyprawić do smaku i zalać ulubionym sosem do bolognese.Przygotowac sos: Na rozgrzanym masle zasmażyć krótko mąkę, dodac 1/3 mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy nie będzie grudek, wlać resztę mleka, zagotować. Gotować do czasu zgęstnienia (ok. 10 minut) i przyprawić. W naczyniu do zapiekania układac warstwami ryż, mięso, sos beszamelowy i ser. Powinny wyjść 2-3 warstwy. Zapiekać w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż Sery Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować