Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy . Dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec całość doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dodać makaron i wymieszać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na maśle podsmażyć czosnek, dodać szpinak i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć makaron z mięsem mielonym, następnie szpinak. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki. Całość zapiekać około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natka pietruszki.
Komentarze