Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

4.49 (187 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zapiekanka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron kokardki 150 g,
    mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g,
    cebula 1 szt,
    marchewka 2 szt,
    pomidory krojone z puszki 400 g,
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
    szpinak rozdrobniony mrożony lub świeży 500 g,
    śmietana 3 łyżki,
    czosnek 3 ząbki,
    mozzarella 1 kulka,
    posiekana natka pietruszki 3 łyżki,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    masło do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy . Dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec całość doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dodać makaron i wymieszać.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na maśle podsmażyć czosnek, dodać szpinak i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać.
    Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć makaron z mięsem mielonym, następnie szpinak. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki. Całość zapiekać około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować