Zapiekanka pomidorowa-dyniowa z kiełbaskami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do tego dania najlepiej sprawdzają się malutkie ziemniaki. Jeśli macie większe, trzeba je pokroić. Ziemniaki myjemy (nie trzeba obierać), wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą lekko miękkie.
Podgotowane ziemniaki mieszamy z pokrojonymi kiełbaskami i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Sos:
pomidory obieramy i kroimy (lub używamy pomidorów z puszki).
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i przetarty czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory, puree dyniowe i przyprawy. Sos gotujemy około 15 minut. Sos można zmiksować blenderem, ale nie jest to konieczne - ja wolę z kawałkami warzyw.
Ziemniaki i kiełbaski zalewamy sosem. Na górze układamy zioła.
3.Zapiekamy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 40-50 minut. Zdejmujemy zioła, sos już przeszedł ich smakiem.
Komentarze