Zapiekanka dyniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dynia w zapiekance genialnie się sprawdza.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g miąższu dyni hokkaido
    4 grube kromki wiejskiego chleba
    1 cebula
    200 g pomidorków koktajlowych
    2 jajka
    pół szklanki mleka
    pół szklanki śmietanki kremówki
    100 g tartego parmezanu
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka dyniowa 1. Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę.
    Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową.
    Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą.

    Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką.
    W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem.
    Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować