Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

4.5 (142 ocen)

zapiekanki często goszczą w naszym domu. Bardzo je lubię, gdyż jak nic czyszczą mi lodówkę:) Po za tym łatwo i szybko się je przygotowuje.

Składniki:

  • 400 g makaronu (u mnie świderki)
    500 g mięsa mielonego (u mnie szynka)
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    300 g pieczarek
    puszka pomidorów krojonych
    2 ząbki czosnku
    15 dag startego żółtego sera lub mozzarelli
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso. Gdy straci surowość dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż pozbędą się wody. Następnie wlać pomidory i doprawić. Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekać do rozpuszczenia sera w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na cannelloni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować