Zapiekane warzywa czyli obiad z jednej blachy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Na blaszce znalazły się m.in. szparagi, cukinia, ziemniaki, czerwona cebula, całość posypana świeżymi ziołami: bazylią, tymiankiem, doprawiona solą, pieprzem, czosnkiem i oliwą. Upieczone warzywa są bardzo chrupiące i zachowują w sobie o wiele więcej witamin niż te gotowane.

  • 45 min

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków
    0,5 kg białych szparagów
    1 cuknia
    kilka pieczarek
    250 g pomidorów koktajlowych
    1 czerwona cebula
    kilka kaparów z zalewy
    kilka listków świeżej bazyli
    kilka gałązek świeżego tymianku
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    chilli w proszku
    oliwa lub olej do skropienia warzyw
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane warzywa czyli obiad z jednej blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa na blaszce 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w 0,5 cm plastry. Szparagi też obierz (zaczynając od główki w dół), pokrój na 3 części. Cukinię również pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Pomidorki umyj, można zostawić je na gałązce. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, porozdzielaj je na pojedyncze krążki. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż warzywa. Posyp przyprawami i listkami tymianku i bazylii. Skrop oliwą. Zapiekaj w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować