Zapiekane naleśniki orkiszowe z gryczanym farszem

0 (0 ocen)

  • 50 min

U mnie kasza pojawia się na stole dosyć często, jadamy ją bardzo chętnie. Tym razem pojawia się w farszu w spółce z twarogiem, zawinięta w orkiszowy naleśnik i zapieczona w sosie pomidorowym pod serkiem kozim i mozzarellą.

  • 50 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    250 ml mleka
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    150 g razowej mąki orkiszowej
    sól, pieprz
    150 ml wody gazowanej

    Farsz:
    100 g sypkiej kaszy gryczanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    1-1,5 szklanki bulionu
    150 twarogu półtłustego
    ew. sól (jeśli bulion nie był solony)

    Sos pomidorowy:
    200 g pulpy pomidorowej z kawałkami pomidorów
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól, pieprz

    Wierzch:
    50 g kremowego serka koziego
    125 g mozzarelli

    szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sos pomidorowy

Zapiekane naleśniki orkiszowe z gryczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki 1. Wszystkie składniki na naleśniki - oprócz wody gazowanej - zmiksuj razem, odstaw na 30 minut. Potem dolej wodę gazowaną i zmiksuj.
  • Przesmażanie kaszy gryczanej 2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż, dodaj czosnek i sypką kaszę. Przesmaż razem, mieszaj często, podlej bulionem i zostaw na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękka.
  • Smażenie naleśników 3. Patelnię przesmaruj lekko olejem, wylewaj ciasto i smaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 6 sztuk (patelnia o śred. 20 cm).
  • Sos pomidorowy 4. Pulpę pomidorową zmieszaj z przyprawami.
  • Farsz do naleśników 5. Przestudzoną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Dosmacz solą i pieprzem.
  • Faszerowanie naleśników 6. Na naleśniki nakładaj ok. 2-3 łyżki farszu, rozkładaj na całym naleśniku zostawiając ok. 1 cm rant.
  • Naleśniki ułożone w naczyniu 7. Zwijaj je w rulony i układaj w naczyniu do zapiekania.
  • Naleśniki pod sosem pomidorowym 8. Naleśniki polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp serami.
  • Gotowa zapiekanka 9. Naleśniki zapiekaj w 180 st. C przez 20 minut. Przed podaniem można posypać siekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować